Skip links

Αντιμετώπιση της δισχιδούς ράχης

Με τον όρο δισχιδής ράχη (δηλαδή ράχη με σχισμή) περιγράφουμε τις διάφορες διαταραχές ατελούς σχηματισμού της σπονδυλικής στήλης. Εμφανίζεται σε τέσσερις τύπους: τη λανθάνουσα που είναι και η ηπιότερη μορφή όπου ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι εμφανίζουν ατελή ανάπτυξη, οι διάφορες ανωμαλίες του κλειστού νευρικού σωλήνα αποτελούν τη δεύτερη μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες στη διάπλαση οστών, μεμβρανών και λίπους, τη μηνιγγοκήλη όπου μέσω ενός ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης προβάλλουν μήνιγγες και εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τη μυελομηνιγγοκήλη που είναι και η σοβαρότερη, κατά την οποία ο νωτιαίος μυελός ή/και μερικά νευρικά στοιχεία είναι εκτεθιμένα μέσω ενός ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης.

Τα πλήρη αίτια πρόκλησης της δισχιδούς ράχης παραμένουν άγνωστα μέχρι και σήμερα, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρόκειται για ανωμαλία που προκαλείται από ένα συνδυασμό διατροφικών, κληρονομικών ή/και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι συνήθως κινησιολογικά, ενώ ανάλογα με το σημείο που εμφανίζεται στη σπονδυλική στήλη και το βαθμό σοβαρότητας, μπορεί να επηρεάσει το νευρομυϊκό σύστημα, τη λειτουργία της ούρησης ή της αφόδευσης, να συμβάλλει στη συγκέντρωση υγρού στον εγκέφαλο (υδροκεφαλία) και να προκαλέσει μέχρι και σοβαρές παραλύσεις/αναπηρίες.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί βασικό όπλο στην αντιμετώπιση της δισχιδούς ράχης, καθώς βοηθά στη διατήρηση της καλής κατάστασης του νευρομυϊκού συστήματος, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες του άσθενη στην καθημερινότητα.